2012-05-27 18:47:01• hírek • Szatmár.ro

Sorompók nélkül: a nyolcadik nap krónikája

Hover Annamária dramaturgia szakos egyetemista beszámolója.

A Sorompók Nélkül fesztivál nyolcadik napjához érkeztünk, és a szervezők még mindig tudnak újat mutatni a közönség számára. Először Raluca Mara, művésznő előadásában tekinthették meg a nézők Brigitte Schwaiger Führer parancsára! című műve alapján, az Oly nagy zűrzavar volt az égben című darabot.

A Színház stúdióterme megtelik. A színpadon régi katonai bakancsok vannak, valamint középen egy létra helyezkedik el. A létra jobb oldalán egy kép Adolf Hitlerről, kicsit még távolabb pedig egy hatalmas katonai egyenruha, amelynek karján egy horogkereszt díszeleg.

Egy szőke, kék szemű nő jelenik meg a színpadon kislánynak öltözve. Az előadás során kislányból nagylány lesz, de a nácizmusba vetett hitét nem veszíti el. Ugyanúgy rajong Hitlerért, mint gyermekkorában. Aztán, amikor Hitler elesik, a lány tönkremegy, megbolondul. Hitler megbukott, de a lány hite nem rendül meg. Bár megváltozik az élete, ugyanúgy hisz a nácizmusban, mint eddig.

A díszlet és jelmez nagyon jól mutatta a lány nácizmusát. A hatalmas katonai egyenruha, a Hitlert ábrázoló kép, a lány jelmeze, mind mind arra utaltak, hogy mélyen hisz a nácizmusba. Még a színésznő kinézete is, a szőke haj és kék szem, ezt szimbolizálja.

A színészi játék abszolút hiteles volt. Minden gesztusban, mozdulatban a náci nőt láthatta a közönség. Teljesen azonosult a figurával, és nem volt egy cseppnyi túljátszás sem.

Az előadás negyvenöt percig tartott, és olyannyira elnyerte a közönség tetszését, hogy felállva, vastapssal jutalmazták a produkciót.

*

A következő előadást a petrozsényi Ion D. Sirbu Színház előadásában tekinthette meg a közönség. A darab az ismert I.L. Caragiale Farsang című műve, amelyet Sorin Militaru vitt színpadra.

A mű cselekménye legtöbbek számára ismert. Nae Gimirea (Ştefan Valentin Motroc) a fodrász, és nagy szoknyapecér is egyben, elcsábítja Miţat (Nicoleta Bolcă), Crăcănel (Mihai Sima) barátnőjét, valamint Didinat (Simona Petrencu) Pampon (Dorin C. Zachei) barátnőjét. Miţa egy szerelmes levelet ír Naenak, az ő Bubijának, amit Nae Didinanál hagy, és Pampon találja meg. Ebből egy hatalmas kavarodás lesz. Üldözés, veszekedés, verekedés, betörés során, de megoldódik a probléma, és minden újra a régi kerékvágásban van. Este ötkor Didinaval randi, este nyolckor pedig Miţaval.

A domináns szín a fekete volt a jelmezek körében. A farsangi bálon levő, zöld és piros maszkok egy-egy állatfejet mutattak, amely a szereplők legkiemelkedőbb tulajdonságát szimbolizálta. Nae egy kakasfej-maszkot viselt, Pampon egy kutyafejet, Crăcănel, pedig egy szamárfejet. A jelmezek és a díszlet még aktuálisabbá tették a történetet.

A színészi játék a Pampont alakító Dorin C. Zachei és a Crăcănelt játszó Mihai Sima esetében volt a leghitelesebb. Humoros, stílusos játékot láthatott a közönség. Teljes jelenlétük volt a színpadon és tudtak azonosulni az általuk játszott figurákkal. A Miţat játszó Nicoleta Bolcă és a Naet játszó Ştefan Valentin Motroc alakítása kissé erőltetett volt. Néha voltak elnagyolt gesztusok, túljátszások.

A kétórás, román nyelvű előadás rendelkezett magyar felirattal, így a magyar nyelvű nézők is ugyanúgy szórakozhattak a jobbnál jobb poénokon.

A nyolcadik nap is sikerekben gazdag nap volt. Már érkezünk a fesztivál végéhez, de még mindig ugyanolyan jó a hangulat, mint az elején. A közönség izgatottan várja a következő napi kínálatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: